Meet Sera Helsinki

6/13/2016On hetkiä jolloin päivän uutiset ja tietoisuus siitä, että täällä asutaan aikamoisessa lintukodossa, saa oman työn tuntumaan aika pinnalliselta. Sitten on taas niitä hetkiä kun muistaa, että myös pinnalla ja estetiikalla on oma arvonsa. Eikä pelkästään siinä, että se saattaa tehdä päivästä hetken verran paremman, vaan sen takia, että se saattaa muuttaa jonkun ihmisen koko elämän.

Sera Helsingin perustajat Anna ja Hanna tietävät tästä kaiken. Ihailen näitä rohkeita naisia, joista toinen Etiopian päässä pitää naisille palopuheita tasa-arvosta ja toinen täällä päässä tekee kaikkensa tuplatakseen työntekijöiden palkan. Ihailen heitä vielä enemmän sen takia, että tiukan paikan tullen he eivät anna piiruakaan periksi, vaan rakentavat nyt omaa tehdasta Etiopiaan, jotta yhtäkään ihmisoikeusrikkomusta ei heidän tontillaan pääsisi tapahtumaan. Sera Helsinki tekee myös yhteistyötä etiopialaisen kansalaisjärjestön kanssa, ja yhdessä heidän tavoitteenaan on parantaa surkeissa olosuhteissa työskentelevien naisten työoloja kouluttamalla heitä matonvalmistajksi. Tästä voi lukea lisää täältä.

Ja sitten sana itse matoistakin. Matot valmistetaan satoja vuosia vanhojen etiopialaisten perinteiden mukaan. Lanka tehdään käsin keritystä lampaanvillasta, jota ei värjätä. Tämä tarkoittaa sitä, että villassa säilyy luontainen lampaanrasva, jonka takia matot hylkivät likaa. Käsin kudotut ja solmitut matot kudotaan yksitellen, ja valmiiden kokojen lisäksi mattoja saa tilattua myös omien mittojen mukaan. 

Melkein koko mallisto näkyy yllä olevissa kuvissa ja lisää löytyy Sera Helsingin sivuilta. Täytyy myöntää, että muutaman kerran nousi kyyneleet silmiin näitä kuvia tehdessä. Tieto siitä, että voi edes jollain tapaa olla mukana auttamassa edes yhtä naista toisella puolella maailmaa, vetää sanattomaksi. 


/


Could´t be happier to be a part of this project. Sera Helsinki just announced their company and a collection of hand woven carpets. Besides the great design there´s something more. Together Sera Helsinki and Women’s Health Association of Ethiopia educate local women, help them learn new skills and start careers as thread makers and weavers. They are then empowered to leave their previous life behind and live a life of equality and independence. You can read more of that here.


Styling by me
Pictures by Katri Kapanen
All carpets  /  Sera Helsinki
Wooden "Liuku"pendants designed by Maija Puoskari  /    Mater
Black "Lukki" chair and black coffee table designed by Aino Aalto  /  Artek

7 kommenttia:

 1. Mahtavaa duunia. Niin yritykseltä kuin matontekijöiltäkin. Todellakin tutustumisen arvoinen juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ihan ehdottomasti, ja kannattaa käydä siellä nettisivuilla lukemassa lisää, jos haluaa perehtyä hieman enemmän matontekijöihin ja Seran filosofiaan <3

   Poista
 2. Kiitos Anna! Nyt tuli kyllä kyyneleet silmiin. <3

  VastaaPoista
 3. Ei muuta pahaa sanottavaa,mutta hinnat ovat utopistiset. Vastaavia mattoja saa mm. Ikeasta, joka myös varmistaa mattojen eettisen alkuperän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas tekstiilisuunnittelijana hämmästelin miten mattojen hinta reilun kaupan ehdoilla ja vielä pienellä volyymillä voidaan mitenkään pitää noin alhaisena :)

   Tässä suora lainaus Seran sivuilta:
   "Mattojen lanka valmistetaan käsityönä keritystä lampaanvillasta. Lankaa ei värjätä kemiallisesti ja näin tuotteemme on luonnollinen ja ekologinen. Langassa säilyy luontainen lampaanrasva ja tästä syystä matot hylkivät likaa. Yhden lankakilon tuottamiseen kuluu keskimäärin 20 työtuntia.
   Mattojen kutominen tehdään myös käsin. Mallistossamme on kudottuja ja solmittuja mattoja, jotka kudotaan toisistaan erilaisilla tekniikoilla. Yhden kudotun mattoneliön kutomiseen kuluu noin kaksi työpäivää. Solmitussa matossa langat solmitaan yksitellen, mikä tekee valmistuksesta hyvin työlään. Solmitun mattoneliön valmistamiseen kuluu noin 7 työpäivää."

   Kun lasketaan yhteen langantekijöiden palkat, kutojien palkat, suunnittelijan palkat, tehtaan toiminta, kuljetus, nettikauppa, markkinointikulut, hallinnolliset kulut, verot jne ja kaikille pitäisi jäädä vielä vähän käteen, niin en keksi, miten hintaa voisi saada yhtään alaspäin.

   Ikea on eri juttu ja volyymi täysin jotain muuta. En myöskään jaksa uskoa, että siellä pysytään täysin kärryillä siitä, mitä tehtaissa on menossa, miten ekologisesti asiat hoidetaan ja miten kovasti yritetään saada työntekijöille ja heidän perheelleen paras mahdollinen elämä, vaikka toki toivonkin sitä suuresti!

   Poista

Kiitos, kun kommentoit!

d a d a a. © All rights reserved · Theme by Blog Milk · Blogger